Collega Emily Longarini interviewde mij voor de krant van onze faculteit. Met haar toestemming heb ik de tekst van het interview ook op mijn eigen website geplaatst. Lees het hieronder.
Wil je ons meenemen in jouw achtergrond?
Ik ben begonnen met de studie Nederlands Recht bij de Universiteit Utrecht. Daar heb ik een togatraject gevolgd, zodat je advocaat of officier van justitie en uiteindelijk rechter kunt worden. Ik merkte al snel dat ik de bestuursrechtvakken het meest interessant vond, dus heb ik de master staats- en bestuursrecht afgerond. Vervolgens heb ik bij de Tweede Kamer gewerkt als assistent beleidsmedewerker, voordat ik besloot om te gaan reizen. Ik heb rondgereisd in Scandinavië, Kroatië, Alaska en Canada.
Toen mijn budget en energie op waren, ging ik aan de slag bij Raad van State als griffier. Als griffier ondersteunde ik de staatsraden – zo noemen we de rechters bij deze instelling – bij het schrijven van de uitspraken. Deze omgeving was interessant, maar ik miste communicatie, adviseren en pleiten. Ook twijfelde ik of ik überhaupt jurist wilde blijven. Ik kwam terecht bij SRK Rechtsbijstand, een rechtsbijstandverlener, waar ik tegen de overheid procedeerde op het gebied van omgevingsrecht. Vanuit SRK ben ik o.a. in Leiden gastcolleges gaan geven. Tegelijkertijd heb ik de pre-master Bijbelwetenschappen gevolgd in Leuven.
Door het plotselinge overlijden van mijn vader werd ik mij bewust van de beperkte tijd die we hier op aarde hebben, dus besloot ik te gaan doen wat het beste bij me past. Dat is onderwijs gecombineerd met onderzoek. Daarom ben ik overgestapt naar Hogeschool Leiden. Inmiddels werk ik hier bijna vier jaar. Tijdens mijn begintijd hier heb ik mijn masteropleiding Ethiek afgerond.
Mijn achtergrond is dus van griffier naar procesjurist naar docent en tegenwoordig daarnaast ook onderzoeker. Ik ben naast mijn tijd als griffier ook politiek actief geweest, dit was voor mij echt een nevenactiviteit. Dit was leuk om mee te maken, maar daar wil ik mij niet verder in ontwikkelen.
Wat is jouw functie?
Ik ben docent Recht, maar als onderzoeker bij het lectoraat Recht en Rechtvaardigheid ben ik ook mede verantwoordelijk gemaakt voor de ethiek in het rechtencurriculum. Eén dag per week ben ik onderzoeker. Als docent geef ik vakken in de bestuursrechtelijke hoek. Ik geef de minor Rechtsfilosofie, de minor ‘Jurist in het lokaal bestuur’ en ik houd me bezig met afstudeerbegeleiding. Daarnaast ben ik lid van de Examencommissie.
Wat doe je daarnaast allemaal?
Ik ben bezig met het schrijven van een promotieonderzoek. Ik zit daar in de startblokken. Ik heb twee promotoren gevonden. Mijn concept-onderzoekopzet is goedgekeurd en ik ben aangenomen bij een onderzoeksgroep. Ik heb een onderwerp gevonden waarin mijn interesses in geschiedenis, rechten en ethiek in de bestuursrechtelijke hoek samenkomt.
Ik ben een paar jaar geleden gaan lezen in de werken van Niccolò Machiavelli. Ik wilde kijken of ik een methode kon vinden om zijn bevindingen toe te passen in deze tijd, met name over hoe overheidsjuristen mogen omgaan met macht en tegenmacht. Ik heb een selectie gemaakt van Machiavelli’s voorbeeldpersonen in zijn werken en ik ga kijken hoe hij eigenschappen toekent aan die personen over hoe zij moeten omgaan met macht en tegenmacht. Vervolgens maak ik een vertaalslag van naar deze tijd. Ik hoop meer aandacht te geven aan zijn bevindingen en in hoeverre deze relevant zijn in deze tijd voor overheidsjuristen.
Wat hoop je te bereiken met dit onderzoek?
Ik hoop dat ik iets in zijn filosofie kan vinden waardoor overheidsjuristen, wanneer een machtsverhouding tot een onrechtvaardige uitkomst leidt, weerbaarder en assertiever kunnen optreden.
Welk advies zou Machiavelli hebben voor de faculteit?
Machiavelli zat op latere leeftijd in een studiegroep met vrienden van jong tot oud. Machiavelli schrijft dat hij jongeren graag adviseert over hun aankomende rol in de samenleving. Ik denk dat het advies van Machiavelli voor de faculteit zou gaan over de weerbaarheid en assertiviteit van jongeren. Leer kritisch denken en daar ook naar te handelen, neem dingen niet zomaar aan, durf na te gaan of iets wel klopt, dit zouden adviezen van hem kunnen zijn. Weerbaar worden als iets je wordt opgedragen dat tot een onrechtvaardige uitkomst leidt. Naast contemplatief ook actief zijn. Creëer weerbare professionals die willen opkomen voor het algemeen belang.
Ik denk dat hij ons ook zou adviseren om iets te doen met het leren van de geschiedenis. Leren van wat er in het verleden is fout gegaan. Fouten uit het verleden leren herkennen, bijvoorbeeld in het juridisch domein en daar voortaan op leren anticiperen.
Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Er zit overlap in wat ik in het dagelijks leven interessant vind en wat professioneel doe. Ik vind dieren en dierenwelzijn bijvoorbeeld heel interessant. In mijn vrije tijd lees ik daar graag over, maar ga ook weleens naar een academisch congres over dit thema. Hobbymatig houd ik van buiten zijn. Ik wandel, fiets en sport graag. Daarnaast vind ik het leuk om af en toe een stedentrip te maken en ik kijk zo nu en dan een mooie film. Ik ben niet van het bingewatchen.
Welke film kun je aanbevelen aan collega’s?
Ik heb laatst twee films gekeken waar ik zeer onder de indruk van was. Eén daarvan is ‘The Words’. Het gaat over een schrijver het werk van iemand anders plagieert en de problemen die daarop volgen. De andere film is ‘Night Train to Lisbon’. Dat gaat over een professor die in Lissabon de gebeurtenissen uit een gevonden boek onderzoekt. Beide films eindigen met een open vraag aan de hoofdpersoon. Eigenlijk wordt de open vraag aan de kijker gesteld. Het heeft te maken met de vragen: ‘Wat wil je nou echt in het leven?’ en ‘Doe je nog wat met je diepste verlangens?’ Als je zulke vragen op het juiste moment stelt, slaan ze in als een bom.
Waar mag men jou ’s nachts voor wakker maken?
Ik ben zeer gesteld op mijn slaap, maar ik merk dat ik ’s nachts makkelijk mijn bed uitkom als ik op reis ga en vroeg naar mijn bestemming moet. Daar word ik graag voor wakker. Als ik een vriend of familielid in nood moet helpen, mogen zij mij ook wakker bellen.
Ook als manuscripten van oude Bijbelboeken worden gevonden, mag je mij wakker maken. Net zoals de Dode Zee-rollen, een collectie van manuscripten die na de Tweede Wereldoorlog zijn gevonden in de woestijn buiten Jeruzalem. Door die vondst is ons begrip van de Bijbel, wat ik ook heel interessant vind, enorm toegenomen. Als zo’n vondst wordt gedaan, dan mag je mij wakker maken. Dan ben ik erg benieuwd wat in die manuscripten staat. De wereld rondom de tijd van het Nieuwe Testament, ook wel het Tweede Tempeljodendom genoemd, spreekt erg tot de verbeelding bij mij.