Pitch: O&O Innovatieprijs over Waardengedreven Sociaal Domein

Gepubliceerd op 29 april 2023 om 16:30

Vorige week mocht ik een pitch houden over het 'interdisciplinair afstudeeratelier waardengedreven sociaal domein' voor de O&O Innovatieprijs op de Hogeschool Leiden. Het initiatief waarbij HBR samenwerkt met SJD, SW en TP heeft de prijs niet binnengesleept, een ander mooi initiatief over AI deed dat. Ik ben heel dankbaar dat dit initiatief van alle kanten steun krijgt. Het zal dus zeker vervolg krijgen, na de meivakantie worden verdere ontwikkelstappen ondernomen. Hieronder treffen jullie de pitch aan: 

 

"Beste voorzitter en leden van de jury, belangstellenden, Bedankt voor deze kans. Deze pitch gaat over het interdisciplinair afstuderen voor studenten van HBO-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening, Sociaal werk en Toegepaste Psychologie; specifiek in het sociaal domein.

Het sociaal domein is een breed begrip dat verwijst naar alle vraagstukken die te maken hebben met de leefbaarheid en het welzijn van mensen in onze samenleving. Dit kan variëren van maatschappelijke opvang en jeugdzorg tot participatie- en integratie.

Waarom is het belangrijk dat studenten HBR, SJD, SW en TP interdisciplinair afstuderen op onderwerpen binnen het sociaal domein? Het gaat hier om complexe vraagstukken die vaak niet met één discipline kunnen worden opgelost. Om deze vraagstukken effectief aan te pakken, is volgens de VNG, Movisie en het vakblad Sozio een interdisciplinaire benadering nodig.

Stel je voor dat je een probleem hebt waarbij wetgeving, sociaal werk en psychologische aspecten een rol spelen, bijvoorbeeld bij een woningontruiming. Het kan een uitdaging zijn om een ​​oplossing te vinden als je maar één discipline beheerst.

Maar stel je nu voor dat je brede kennis hebt van verschillende vakgebieden en in staat bent om een ​​holistische benadering te hanteren bij het onderzoek. Dat is precies wat interdisciplinaire HBO-studenten kunnen bieden.

  • Rechtenstudenten hebben bijvoorbeeld kennis van de regelgeving die van toepassing is op sociale vraagstukken.
  • Sociaal werkers hebben kennis van de praktijk en de behoeften van individuen en gemeenschappen.
  • Sociaal juridisch dienstverleners hebben beiden.
  • Studenten toegepaste psychologie hebben kennis van de psychologische processen die ten grondslag liggen aan sociale problemen en hebben verstand van effectieve interventies.

Wanneer deze disciplines worden gecombineerd, ontstaat er een krachtig instrument om complexe vraagstukken in het sociaal domein aan te pakken. Door de kennis van deze afstudeerders te combineren en samen te werken, kunnen zij oplossingen bieden die effectief bijdragen aan het welzijn van de samenleving.

Hoe wordt dit afstudeeratelier georganiseerd? Vanuit opdrachtgevers; gemeenten in Zuid-Holland, sociale instellingen en Leren met de Stad, worden vraagstukken aangedragen die vanuit verschillende vakgebieden kunnen worden benaderd.

Van elk vakgebied zijn de lectoren en twee docenten per opleiding als belangstellenden aangesloten bij dit initiatief. Zij zijn deskundig op het gebied van het sociaal domein, afstudeertrajecten en het curriculum van onze opleidingen.

Door genoemde disciplines bij elkaar te brengen in de vorm van intervisiebijeenkomsten bovenop het reguliere afstudeertraject, zullen studenten beter voorbereid zijn op de uitdagingen van het werken in het sociaal domein. Verdere samenwerking is de stip op de horizon.

Ik wil jullie vragen jullie stem in te zetten om de kracht van interdisciplinair onderzoek te omarmen en het sociaal domein nog competentere professionals te gunnen. Zo dragen we bij aan een rechtvaardigere samenleving. Dank jullie wel."